Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O Česko je zájem, turisté si cení hlavně bezpečí. Nejčastěji přijíždějí z Ruska a Asie

Turisté přijeli do Prahy
Turisté přijeli do Prahy
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Od počátku roku do konce září se v českých hotelech, penzionech a dalších zařízeních ubytovalo 15,85 miliónu turistů. Za první tři čtvrtletí jde o nejvyšší číslo od roku 2000. Více turistů k nám jezdí ze sousedních států a z asijských zemí. Přibylo také turistů z Ruska. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Od  ledna do září přenocovalo v tuzemských ubytovacích zařízeních o 9,7 % více hostů než ve stejném období loňského roku. Převažovali domácí turisté, kterých se ubytovalo přes 8 miliónů. Hostů ze zahraničí přijelo 7,8 miliónu, meziročně o 10 % více.

Nejčastěji k nám turisté míří z Německa (1,5 miliónu), Slovenska (524 tisíc) a Polska (485 tisíc). V porovnání se stejným obdobím minulého roku se nejvíce zvýšil počet turistů z Číny (o 44,2 %), Ruska (o 40,8 %) a Jižní Koreje (o 31,0 %).

"Česká republika se stává oblíbenou turistickou destinací pro asijské země. Výrazně roste počet turistů z Číny a Jižní Koreje. Více turistů k nám míří i z Japonska a Tchaj-wanu. Na rozdíl od situace v letech 2015 a 2016 se začal meziročně zvyšovat také počet turistů z Ruska," uvedla na webu czso.cz předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Meziročně vyšší počet hostů i přenocování zaznamenaly všechny kraje. V devíti krajích vzrostl počet ubytovaných hostů o více než 10 %. V pražských hromadných ubytovacích zařízeních se ubytovala více než třetina všech turistů, celkem 5,7 miliónu.

"Drtivou většinu hostů pražských hotelů a penzionů tvoří cizinci. Od počátku roku využilo ubytovacích služeb pražských zařízení 4,9 miliónu zahraničních turistů a necelých 800 tisíc rezidentů," dodal Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Více než milión turistů přespalo jak v Jihomoravském, tak Jihočeském i Královéhradeckém kraji. Na opačném konci žebříčku se s necelými 400 tisíci ubytovaných hostů umístil Pardubický kraj.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda soudí, že téměř desetiprocentní nárůst turistů v Česku za první tři čtvrtletí odráží oživení evropské i globální ekonomiky. Celkově ale Česku pomáhá zejména nálepka bezpečné turistické destinace. Podle ředitelky zahraniční zastoupení pro Benelux Petry Koorn Palečkové příznivý vliv na turistiku v Česku měly i módní trendy v jednotlivých zemích.

Například ve Švédsku je patrný odklon od dovolené na pláži k městskému turismu a Nizozemci hledají levnější alternativu k oblíbenému Španělsku a Francii. Podle společnosti BDO pak tahounem turistického ruchu může být i filmový průmysl, kdy filmy a seriály natočené v Česku jsou pro turisty často impulzem k návštěvě.

Témata:  turisté Česká republika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy