Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vidí v prezidentovi něco mezi tatíčkem Masarykem a pánem Bohem, myslí si Topolánek

Mirek Topolánek /ODS/, expředseda
Mirek Topolánek /ODS/, expředseda
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy se dnes konala debata, které se zúčastnilo se sedm předních zájemců o funkci hlavy státu. Prezident Miloš Zeman.chyběl. O debatu pořádanou spolkem Mladí občané byl značný zájem, studenti zaplnili veškerá volná místa auly, někteří z nich i stáli. Mezi diváky byl i fiktivní prezidentský kandidát Antonín Blaník či šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Z debaty například vyplynulo, že u většiny hlavních kandidátů na prezidenta by Babiš neměl jasný druhý pokus o sestavení vlády. Uchazeči o post prezidenta se také v první předvolební debatě shodli na tom, že by čeští prezidenti i nadále měli sídlit na Pražském hradě. Odlišné názory mají naopak na uzákonění referenda.

Debaty se zúčastnili bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, hudebník a předseda Rozumných Petr Hannig a bývalý premiér Mirek Topolánek. Byl pozván i Zeman, který účast odmítl, sdělili organizátoři. 

Drahoš slíbil, že by jako prezident respektoval ústavu i jejího ducha a že by nedělal ostudu. Podle Hilšera by měl prezident respektovat heslo Pravda vítězí a neměl by tedy lhát ani být loutkou mocných. Hynek by na Pražském hradě chtěl prezidenta, který českou vlaječku nenosí jen v klopě, ale má ji i v srdci a hájí zájmy lidí žijících v české kotlině.

Horáček poznamenal, že prezident musí být transparentní a nezávislý, mít vizi a zároveň sílu ji prosadit. Fischer vidí prezidenta jako garanta dodržování ústavy, měl by podle něj mít politický názor, ale zároveň by měl zůstat nadstranický. Hannig by byl jako prezident garantem svobody slova, hlava státu podle něj musí ctít pravidla a mluvit pravdu. Topolánek podotkl, že příští prezident musí lidem dávat naději. Lidé podle něj vidí v prezidentovi něco mezi "tatíčkem Masarykem a pánem Bohem" a čekají od něj vyřešení všech problémů.

Odpovědět museli kandidáti třeba na otázku, zda by svěřili vládu Babišovi i ve chvíli, když by neuspěl v prvním kole. Topolánek řekl, že v takovém případě by byl opatrnější a pověřil toho, kdo má zajištěnu rozumnou většinu bez nesystémových stran. Hannig by svěřil druhý pokus druhé nejsilnější straně, stejně by se zachoval i Hynek. Fischer poznamenal, že prezident by měl vracet dění do ústavního rámce. Jako prezident by jmenoval vítěze voleb a čekal na další vývoj.

Drahoš by po vítězi voleb požadoval doložit, že má potřebnou důvěru v Poslanecké sněmovně. Horáček by Babišovi jako obchodníkovi řekl, že musí ostatním něco nabídnout, aby měli důvod s ním jít do vlády, a to něco podstatného, co zohlední jejich volební program. Hilšer nevidí důvod, aby byl sestavením vlády podruhé pověřen někdo, komu to na první pokud nevyšlo. Zároveň poznamenal, že by sestavením vlády pověřil jiného zástupce hnutí ANO než Babiše, aby u něj nebylo podezření, že podváděl. 

Témata:  prezident ČR Michal Horáček Jiří Drahoš Mirek Topolánek Marek Hilšer Petr Hannig Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Karel Hynek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy