Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paroubek má smůlu? ČSSD z Prahy 5 nepodpořila jeho návrat do strany

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Sociální demokraté z Prahy 5 nepodpořili návrat bývalého premiéra a předsedy strany Jiřího Paroubka do ČSSD. Informoval o tom server iDNES.cz. Z ČSSD Paroubek vystoupil v říjnu 2011 a založil stranu Národní socialisté - levice 21. století (LEV 21), která ve volbách neuspěla.

„Obvodní výkonný výbor ČSSD Prahy 5 nepodpořil vstup Jiřího Paroubka," řekl serveru místopředseda výboru Karel Klíma po jednání. Pro návrat do strany však Paroubek jejich souhlas potřeboval. Podle stanov ČSSD musí s návratem do strany souhlasit místní organizace, kde byl politik dříve členem.

Bývalý premiér se podle serveru k věci nechtěl příliš vyjadřovat. "Já vám nepotřebuji nic říkat, budu o té věci jednat dál," řekl. Konkrétní ale nebyl.

V Cerhenicích na Kolínsku, kde si podal přihlášku, už s jeho návratem souhlasili, stejně jako krajský výkonný výbor pražské ČSSD. Znovupřijetí měla v nejbližších dnech posoudit ještě středočeská organizace.

Nyní pětašedesátiletý Paroubek vstoupil do obnovené ČSSD v roce 1989. Hned zamířil do jejího vedení, stal se ústředním tajemníkem a v roce 1993 neúspěšně kandidoval na předsedu proti Miloši Zemanovi. Do nejvyšší politiky naplno vstoupil v dubnu 2005, kdy se stal premiérem a poté i předsedou strany.

Z politiky Paroubek odešel v roce 2014, když skončil v čele LEV 21. Tehdy se rozhodl věnovat rodině, podnikání, akademické činnosti a veřejně prospěšným činnostem.

Témata:  Jiří Paroubek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.