Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud nepřiznal firmě Imex odškodné za Babišovy výroky o Vrběticích

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Soud dnes zamítl žalobu zbrojařské firmy Imex Group, která se domáhala 15 milionů korun v souvislosti s výroky Andreje Babiše (ANO) po explozích ve vrbětických muničních skladech.

Zbrojaři žalovali ministerstva obrany a vnitra za to, že podle nich neuhlídala důvěrné informace z vyšetřování, a tehdejší místropředseda vlády Babiš je poté překroutil a zveřejnil.

Soudkyně pražského městského soudu Irena Salaievová se ztotožnila s rozsudkem Obvodního soudu pro Prahu 2, podle kterého nedůvodnost žaloby vyplývá už z její podstaty. Firma totiž tvrdí, že jí nemajetková újma vznikla kvůli nesprávnému úřednímu postupu státu, Babišovi měl totiž informace sdělit úředník ministerstva obrany.

"Prohlášení veřejných činitelů ve sdělovacích prostředcích ani sdělení neformální informace úředníky (ministerstva) není výkonem státní moci, tudíž nelze aplikovat zákon o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci," uvedla Salaievová.

Dva sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které si pronajímala Imex Group, explodovaly v říjnu a prosinci 2014. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Po druhém výbuchu řekl Babiš v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce, že firma Imex je velmi kontroverzní. Mimo jiné uvedl, že obdobným problémům jako ve Vrběticích čelil podnik i v Bulharsku a že Imex také vyvážel zbraně do Konga, pro které platí zbrojní embargo. Firma už tehdy reagovala tak, že Babiš lže.

Podle březnového odůvodnění rozhodnutí soudkyně Terezy Jachury-Maříkové, která o věci rozhodovala v prvním stupni, byla žaloba podána předčasně. Rozhodnutím by totiž soud suploval orgány činné v trestním řízení, je proto potřeba vyčkat, jak policie rozhodne o podaném trestním oznámení. Soudkyně naznačila, že za podáním žaloby mohla být i snaha Imexu dostat se jejím prostřednictvím k informacím z policejních spisů.

Témata:  Andrej Babiš soudy výbuch ve Vrběticích na Zlínsku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy