Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muži, který rušil hlasitou hudbou mítink Miloše Zemana, hrozí mu pokuta

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Lipník nad Bečvou (Přerovsko) - Pokuta až 15.000 korun hrozí Jaroslavu Henslovi (51) za pouštění hudby během mítinku prezidenta Miloše Zemana. Hensl ve středu na náměstí v Lipníku pouštěl v rámci protestu proti prezidentovi píseň Modlitba pro Martu. Přitom jej zadrželo několik policistů v civilu.

Podle policie je Hensl podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu. "Za přestupek lze uložit pokutu do výše 15.000 korun," dodal krajský policejní mluvčí Libor Hejtmánek. Nebude-li právní kvalifikace změněna, projedná přestupek radnice v Lipníku nad Bečvou.

Zeman se na úvod návštěvy Olomouckého kraje v Lipníku ve středu vpodvečer setkal s místními. Podle Hejtmánka bránil Hensl rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění.

Hensl pro ČTK popřel, že by narušovali setkání prezidenta s veřejností. "Byli jsme skupinka protestujících s červenými kartami, pustili jsme hudbu, kterou jsme na nás chtěli upozornit, ale že bychom tím shromáždění narušili, pocit nemám. Narušení mítinku bych si představoval jinak. Nechci se chovat protizákonně," řekl Jaroslav Hensl.

Protest se odehrával v prvním patře jednoho z domů na náměstí, odkud protestující pouštěli hudbu. Další demonstranti stáli i na náměstí. Policisté protestující v budově před setkáním legitimovali a upozornili, že nesmějí vystrkovat z oken transparenty a musí mít v místnosti rozsvíceno, což prý splnili. Ke konci písně ale podle Hensla přiběhlo do propůjčené místnosti asi osm černě oblečených mužů s kamerou a nařídili mu, ať hudbu okamžitě vypne. Pak jej odvezli na služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny.

Trestní oznámení na neznámého pachatele podala jedna z demonstrujících, Simona Hradílková, dcera bývalého disidenta a polistopadového ministra vnitra Tomáše Hradílka, který na protest proti Zemanově opětovné kandidatuře drží devátý den hladovku.

"Nějací lidé odvezli našeho kamaráda, ti lidé nebyli označeni jako policie, připadalo mi to natolik závažné, že jsem chtěla, aby to policie prověřila. Nevěděli jsme, kam ho odvezli. Ten člověk se ničeho nedopustil," řekla ČTK Hradílková. Iniciátoři protestu trvají na tom, že šlo o kultivovaný protest, z následků jsou rozčarovaní. "Nevěděli jsme, co se děje, kde je náš kamarád a jak se dostali do soukromých prostor, které jsme měli půjčené od majitele restaurace," sdělila iniciátorka protestu Marie Šuláková.

Témata:  Miloš Zeman Olomoucký kraj Policie ČR

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy