Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle policie byl zásah v Lipníku v souladu se zákonem, Chovanec chce vše prošetřit

Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Milan Chovanec /ČSSD/, ministr vnitra
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Lipník nad Bečvou - Vstup policie do soukromých prostor v domě v Lipníku nad Bečvou, odkud ve středu pouštěli protestující lidé při mítinku Miloše Zemana hudbu, byl podle policie zákonný. Zvukaře Jaroslava Hensla donutili hlasitou produkci okamžitě vypnout a poté ho odvezli.

Policie do místnosti, odkud jednapadesátiletý Jaroslav Hensl pouštěl při protestu proti prezidentovi píseň Modlitba pro Martu, vstoupila téměř na konci skladby.

"Vstoupili tam na základě zákona o policii. Využili oprávnění vstupu do obydlí, jiného prostoru nebo na pozemek. Nicméně ten prostor byl otevřený a přístupný, nebyl nijak zajištěný a dveře byly dokořán. Nedošlo tam k násilnému vniknutí," řekl dnes ČTK krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policie se odkazuje na paragraf 40 zákona o policii. K takovému vstupu je policista oprávněn jen tehdy, "jestliže věc nesnese odkladu a vstup tam je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti," stojí v zákonu.

Účastníky protestu legitimovali policisté ještě před mítinkem. Chtěli prý vědět, jakou skladbu budou pouštět, upozornili je na to, že z oken nebudou viset transparenty, v místnosti musí být rozsvíceno a zavřené okno, což prý splnili. Okno nechali jen pootevřené. Přesto se zákroku policie nevyhnuli.

"Díval jsem se směrem na náměstí a v tu chvíli přiběhlo zezadu osm černooděnců, vrazili mi do obličeje kameru a řvali: okamžitě to vypněte. Když jsem to vypnul, jeden z nich se představil jako zástupce od policie a oznámil mi, že jsem zadržen," řekl dnes Hensl. "Překvapilo mne, že do soukromého prostoru vtrhne takové komando, ten pocit byl nepříjemný," dodal.

Postup policie kritizují politici, označují ho za návrat před rok 1989. Policie jej však obhajuje. "Nebylo to na podnět. Policisté jsou povinni zakročit, když došlo k protiprávnímu jednání. Rušilo to shromáždění, které bylo řádně ohlášeno," podotkl Hejtman. Organizátoři protestu však tvrdí, že jim o narušení mítinku nešlo. Ze záznamu prezidentské kanceláře pořízeném z pódia, které bylo zveřejněno na internetu, je slyšet hudba tlumeně z dálky.

Na sociálních sítích se také objevila informace o tom, že policisté si organizátory protestu natáčeli po zadržení zvukaře přes okno restaurace, kde seděli. Podle zkušeností ČTK si policisté často natáčejí dění i na samotných mítincích. Podle policie je to obvyklé.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes požádal policejní prezidium o prověření zásahu. "Požádal jsem policejní prezidium o prověření zásahu v Lipníku nad Bečvou. Informace dostupné z médií otevírají naprosto oprávněné otázky. Policie na ně musí jasně odpovědět," napsal Chovanec na twitteru. Policejní prezidium krátce nato sdělilo, že požádalo krajské ředitelství v Olomouckém kraji o zaslání "souhrnné informativní zprávy" o zákroku v Lipníku. Krajské ředitelství podle prezidia zprávu zpracuje během příštího týdne.

Témata:  Miloš Zeman Policie ČR Milan Chovanec

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy