Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpůrců Zemana si na mítink v Zábřehu přinesli červené karty i transparenty

Miloš Zeman odvolil v Praze
Miloš Zeman odvolil v Praze
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Zábřeh - Prezident Miloš Zeman se dnes setkal s obyvateli Zábřehu na Šumpersku. Setkání se zúčastnili také jeho odpůrci, kteří přinesli červené karty, nesouhlasné transparenty a tibetské vlajky.

Mítinku, který byl součástí třídenní návštěvy prezidenta v Olomouckém kraji, se v centru Zábřehu zúčastnily stovky lidí a obešel se bez incidentů.

„Jsem trochu pamětník a pamatuji si doby, kdy bývalo ještě hůř, než je teď. Jsem ráda, že jsem se tohoto dožila, ale takového prezidenta jsem si nikdy nepředstavovala. Vulgární, sebestředný a samolibý. Prostě to snad nevyjadřuje náš národ," řekla dnes ČTK seniorka, která na zábřežském náměstí držela malý transparent s textem, v němž se distancovala od prezidenta Zemana.

Důchodkyně byla součástí hloučku převážně mladých lidí, kteří stáli na kraji shromáždění obyvatel a drželi v rukou transparenty „Stydíme se za vás" či „Nevážím si našeho prezidenta". Někteří protestující mávali tibetskými vlajkami. „Je to nejhorší prezident, jakého tato země zatím měla. Speciálně jeho politika vůči Číně je hanebná," řekl novinářům Jiří Barvínek, který na setkání s prezidentem přišel s tibetskou vlajkou v ruce.

Na skupinu občas někdo z okolostojících prezidentových příznivců pokřikl, shromáždění se ale po zhruba hodině pokojně rozešlo. Zeman dal při předchozích návštěvách Olomouckého kraje svým odpůrcům s červenými kartami zpravidla dal prostor k položení otázky, tentokrát ale tuto možnost neměli.

Zemana doprovází početná ochranka, která spolupracuje s místní policií. Při poledním setkání prezidenta s občany Mohelnice na Šumpersku uniformovaní policisté řídili dopravu či hlídkovali v okolí. V davu lidí pak postávalo několik policistů v civilu, kteří monitorovali situaci.

Dlouholetý člen ochranky jednoho z předchozích prezidentů řekl, že bezpečnostní opatření při návštěvách Zemana v krajích nevybočují ze zaběhnuté praxe. „Už před léty jsme při cestách tehdejšího prezidenta pravidelně spolupracovali s kriminalisty. Znají totiž dobře místní poměry a můžou mnohem lépe vyhodnotit případné riziko. V civilu zapadli do davu a sledovali situaci," řekl bývalý člen ochranné služby, který si nepřál být jmenován. Podle něj jsou bezpečnostní opatření v Česku méně přísná, než je tomu u prezidentů západoevropských zemí.

Témata:  Miloš Zeman Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy