Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravda o narušiteli na mítinku Zemana? Policie zveřejnila vlastní verzi celé akce

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Lipník nad Bečvou – Policie se stala terčem kritiky po zásahu proti odpůrcům prezidenta Miloše Zeman v Lipníku nad Bečvou. Někteří politici mluvili o návratu do dob komunismu. Policie se ale brání a pokouší se vše uvést na pravou míru.

Policisté v civilu v Lipníku zadrželi jednapadesátiletého Jaroslava Hensla, který na protest proti Zemanově politice pouštěl z okna místní restaurace píseň Modlitba pro Martu. Zvukaři hrozí pokuta až 15.000 korun za přestupek proti shromažďovacímu právu. Někteří politici takový postup označili za návrat k praktikám komunistického režimu.

Týdeník Policie ale připomíná, že akce v Lipníku nad Bečvou byla řádně oznámena akce, v tomto konkrétním případě se jednalo o setkání prezidenta republiky s občany. Podobnou akci by ale mohl uspořádat a oznámit každý plnoletý občan ČR. Toto řádně ohlášené shromáždění podle policie začali hlasitou hudbou narušovat lidé, kteří si v přilehlém objektu uspořádali vlastní akci.

„Dne 8. 11. 2017 na náměstí v Lipníku nad Bečvou 51letý muž narušil svou hlasitou produkcí řádně ohlášené setkání občanů s prezidentem České republiky, na základě čehož je podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu. Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby zanechal svého protiprávního jednání. Následně byl muž zajištěn podle zákona o Policii ČR a eskortován k podání vysvětlení na obvodní oddělení Policie ČR v Lipníku nad Bečvou k provedení dalších administrativních úkonů. Po podání vysvětlení bude muž propuštěn,“ popsal incident policejní mluvčí Libor Hejtman.

O den později policie dodala, že zadržený muž je podezřelý z přestupku „dle zákona o právu shromažďovacím č. 84/1990 Sb. tím, že bránil účastníkům shromáždění ve splnění účelu shromáždění nepřístojným chováním, kdy rušil svou hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Za přestupek lze uložit pokutu do výše 15 000 korun.“

Jak zdůrazňuje týdeník, policie muže podezřelého z přestupku už v restauraci opakovaně vyzvala, aby hudbu ztišil. „Je na místě uvést, že dle platné legislativy je občan povinen výzvu úřední osoby, kterou takový policista je, uposlechnout. A jak potvrdili lidé z mužova okolí, policisté, byť byli v civilu, se muži před zákrokem identifikovali jako policisté. Muž je v tu chvíli ze zákona povinen uposlechnout výzvu úřední osoby, i za cenu, že s takovou výzvou nesouhlasí,“ píše server. Stěžovat si na „nezákonnost“ výzvy pak prý občan může až poté, co výzvu uposlechne.

Policisté poukazují na výroky některých politiků, včetně někdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kteří hovoří a píší o zatčení, či dokonce zadržení – k tomu prý ale vůbec nedošlo. „Došlo k zajištění osoby podezřelé z přestupkového jednání. Zatčen může být člověk ve chvíli, kdy je na něj soudem vydán zatykač, což se v tomto případě nestalo. Zadržen je pak člověk takový, který je podezřelý z trestného činu. Ani k tomu však v tomto případě nedošlo. Těžko soudit, zda politici vydávají podobná stanoviska z neznalosti zákona, úmyslně, či ve snaze nahnat si nějaké politické body,“ uvádí Týdeník Policie.

„Jako vážně?? Kolikrát jste zažili, že soused pouštěl nahlas hudbu? A kolikrát se stalo, že ho policie zatkla? Exces? Nebo návrat před 89?“ napsal Pospíšil na twitteru. Podle policie ale politik plete dvě věci - rušení sousedů hudbou (řešit se dá ze strany policie v případě, že k němu dochází po 22. hodině, tedy že tím dochází k rušení nočního klidu) a narušování řádně ohlášeného shromáždění.

„Je naprosto jedno, kdo měl na náměstí shromáždění, demonstraci, či setkání s občany. Ať takovou akci pořádá kdokoliv, musí se všichni přítomní řídit zákony České republiky. Nemusíme s politikou prezidenta, či s jeho osobou, souhlasit, to nás však neopravňuje k páchání protiprávního jednání, byť jen na úrovni přestupku…“ dodává týdeník s tím, že neznalost zákona neomlouvá. „Pokud má se zákrokem policistů kdokoliv problém, pokud by se komukoliv zdál zákrok nezákonný, má možnost se obrátit na kontrolní orgány, tedy buď na Odbor vnitřní kontroly, či na Generální inspekci bezpečnostních sborů, která vyšetřuje trestnou činnost příslušníků bezpečnostních sborů,“ dodává týdeník.

Témata:  Policie ČR Jiří Pospíšil Miloš Zeman

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy