Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman zákrok policie v Lipníku schvaluje

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Jeseník - Prezident Miloš Zeman schválil zákrok policie v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, kde ve středu policisté při Zemanově mítinku zadrželi během protestu několika desítek lidí zvukaře pouštějícího skladbu Modlitba pro Martu.

Muž strávil dvě a půl hodiny na policejní služebně a za přestupek mu hrozí pokuta až 15.000 korun. "Musím s lítostí konstatovat, že usuzujete podle zpráv rodiny Hradílkových, která si stěžuje na to, že byla perzekvována. Chtěl bych poděkovat policii za jejich zásah. Pokládám jej za naprosto adekvátní podle zákona shromažďovacího, neboť řádně povolené shromáždění nemá právo nikdo rušit," uvedl Zeman.

Incident se odehrál první den Zemanovy návštěvy. Organizátoři protestu tvrdili, že nechtěli prezidentovo setkání s občany narušit. Policisty prý o svém počínání dopředu informovali. Hudbu pustili na podkres protestu při vstupu politiků na pódium.

Podle Zemana však nešlo o tichou hudbu. "Já mám píseň Modlitba pro Martu velmi rád. To nebyla Modlitba pro Martu, to byl řev, to byla kakofonie, která naprosto přerušila úvodní projev pana starosty Lipníku. Jestliže policie tento řev v souladu se zákonem shromažďovacím přerušila, tak jí zbývá za to poděkovat," uvedl Zeman.

Společnost na obranu nespravedlivě stíhaných (SONS) považuje zásah policie v Lipníku za nepřiměřený, protiprávní a narušující ústavní pořádek. "Okolnost, že se tak stalo před očima představitelů veřejné moci, včetně prezidenta republiky, kterým Ústava ukládá povinnost práva občanů chránit a uvádět je v život, je varovná. Tendence ke zneužívání represivních složek k politickým cílům by znamenala přímé ohrožení ústavního pořádku," sdělilo dnes ČTK vedení SONS. Okolnosti zásahu by podle SONS měly prošetřit orgány činné v trestním řízení.

SONS míní, že "domnělé policejní podezření" ze spáchání přestupku skupinou Zemanových odpůrců je záminkou, která nemá oporu v zákoně a odporuje mezinárodním smlouvám.

Témata:  Miloš Zeman Olomoucký kraj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy