Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je čínské léčitelství skutečně funkční? Senát přemýšlí, zda zařadit alternativní medicínu mezi oficiální obory

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Senát bude znovu řešit zařazení terapeuta a specialisty tradiční čínské medicíny mezi odborné zdravotnické pracovníky. Tvůrcům novely vadí mimo jiné to, že by čínští léčitelé byli zvýhodněni oproti ostatní, mohli by získat titul bakaláře či magistra a jejich služby by mohly hradit zdravotní pojišťovny.

Senát, který v červnu zařazení poskytovatelů čínské medicíny mezi zdravotnické profese schválil, se návrhem začne zabývat v prosinci.

Změnu zákona žádají senátoři Alena Dernerová (za SD-SN) a Vladimír Plaček (ČSSD). Norma podle nich "přiznala čínskému léčitelství statut medicínského oboru, čímž zvýhodňuje čínské léčitelství oproti jiným léčitelským metodám".

"V žádné evropské zemi nejsou léčitelé v právním slova smyslu považováni za zdravotníky, a to bez ohledu na metody, které provozují. Česká republika se tak stala v rámci Evropy absolutní raritou," uvedli dále Dernerová s Plačkem.

"Hlavní námitkou proti čínské medicíně jako regulérní součásti českého zdravotnického systému je nejen fakt, že nejde ověřit kvalitu čínských lékařů, ale zvláště to, že peníze za alternativu z Dálného východu mohou chybět jinde, například při léčbě vzácných onemocnění," dodali senátoři.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Alena Dernerová zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy