Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První slosování účtenkové loterie se blíží. Do hry se zaregistrovalo 459 tisíc hráčů

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Do říjnového slosování Účtenkovky se do pátku zaregistrovalo zhruba 459.000 aktivních hráčů. Celkově zaregistrovali 10,8 milionu účtenek. Výherní kódy pěti hlavních cen ministerstvo financí (MF) poprvé zveřejní ve středu 15. listopadu na televizi Prima v 18:53.

Slosování provede společnost Sazka prostřednictvím certifikovaného generátoru náhodných čísel, takzvaného RNG modulu.

Slosování se bude konat každý 15. kalendářní den v měsíci. První výhra bude milion korun, druhá automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400.000 Kč, třetí 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále budou moci lidé získat 20 výher po 20.000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci Kč a 20.000 výher po stokoruně.

Ministerstvo si od loterie slibuje větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v EET, jehož efektivita by se tím měla zvýšit. "Pomocí účtenkové loterie chceme posílit obecný názor, že vydávat a brát si účtenku je zcela normální a samozřejmé. Je to standard, na nějž jsou zvyklí obyvatelé mnoha evropských zemí, a já věřím, že se k nim brzy připojíme," řekl před časem ministr financí Ivan Pilný. "Zákazníky se proto snažíme pozitivně motivovat především atraktivními výhrami a slušnou šancí na jejich získání," dodal.

Opozice je k zavedení loterie skeptická. Kritizují ji například Starostové a nezávislí, podle kterých ministerstvo porušuje zákon tím, že kvůli účtenkové loterii zpracovává rodná čísla obchodníků, navíc prostřednictvím soukromé firmy, aniž k tomu má jejich souhlas.

Do loterie lze zaregistrovat pouze účtenky vydané obchodníkem, který eviduje tržby podle zákona o evidenci tržeb. Od jednoho obchodníka lze z účtenek vystavených v jeden den registrovat pouze jednu.

MF dříve uvedlo, že pokud bude o účtenkovou loterii obdobný zájem jako na Slovensku, bude to považovat za úspěch. Na Slovensku lidé za prvních osm měsíců loterie, která byla spuštěna v září 2013, zaregistrovali zhruba 100 milionů účtenek. Poté zájem opadl.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy