Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krkonoše pod sněhem, kvůli větru se komplikuje provoz lanovky na Sněžku

Krkonoše
Krkonoše
Foto: CzechTourism.com

Vrchlabí - Na hřebenech Krkonoš leží až čtvrt metru sněhu, začalo sněžit v pátek večer. Dnes na Sněžce mrzlo, teplota se pohybovala slabě pod nulou. Turisté mohli po většinu víkendu při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu. Dnes před polednem se lanovka znovu rozjela.

"Dopoledne horní úsek stál, teď je už v provozu. Nahoře ráno dost foukalo, a to mezi 18 až 20 metry za vteřinu. Těžko říci, jestli pojede i odpoledne. Od 15:00 má zase přijít silnější vítr, tak uvidíme. Lidé, kteří chtějí jet lanovkou, by měli sledovat webové stránky snezkalanovka.cz, kde jsou aktuální informace o provozu," uvedl Martinec.

Vítr dnes ráno na Sněžce dosahoval rychlosti přes 64,5 kilometru v hodině. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. "V sobotu jel jen dolní úsek. Odbavili jsme asi 430 lidí. Je vidět, že i v tomto období lidé přijíždějí," uvedl Martinec.

Lanovka z Pece pod Sněžkou přes Růžovou horu na Sněžku od 30. října prochází pravidelnou podzimní údržbou a pokud to počasí dovolí, je v provozu jen o víkendech a na státní svátek 17. listopadu. Důvodem omezení provozu je pravidelná podzimní údržba lanové dráhy.

Dnes na Sněžce mrzlo. Chladno bylo i na Luční boudě, která je v nadmořské výšce 1410 metrů. "Dnes dopoledne jsme tu měli 3,7 stupně pod nulou, sněhu u meteorologické stanice jsme naměřili 23 centimetrů. Je to průměr, někde je to vyfoukané na trávu, jinde je naopak nafoukáno více. Začalo sněžit v pátek večer, letos je to už druhý sníh. Od pátku nasněžilo tak 15 centimetrů," uvedla spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.

Témata:  Sněžka Krkonoše počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy