Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři odmítají erecepty, zvažují i trestní oznámení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) chce, aby nová Sněmovna co nejdříve zvážila odklad povinného e-receptu a aby poslanci k rozhodnutí využili třeba také institut legislativní nouze. Mnoho lékařů, zejména těch starších, kvůli e-receptům skončí a není za ně náhrada, varoval už v sobotu na sjezdu ČLK její prezident Milan Kubek.

Lékaři by podle zákona měli eRecepty vydávat od 1. ledna 2018. Komora je vyzvala, aby v případě nutnosti i po Novém roce předepisovali léky "jakýmkoliv možným způsobem".

"Dostupnost lékařské péče nesmí být ohrožena kvůli neuváženému experimentu," odhlasovali si lékaři velkou většinou v jednom ze sjezdových usnesení. Komora bude bránit své členy, kteří by se dostali do problémů kvůli tomu, že předepíšou pacientovi lege artis potřebný lék klasickým způsobem. Podle prezidenta komory Milana Kubka to není výzva k nedodržování zákona, ale signál, že péče o pacienta musí být na prvním místě.

Sjezd také uložil představenstvu ČLK, aby zvážilo podání trestního oznámení na neznámého pachatele - iniciátora povinné elektronické preskripce. Cílem je zjistit, zda eRecepty nemají korupční pozadí a zda v důsledku nepovedou k obecnému ohrožení životů a zdraví lidí, odhlasovali si lékaři.

Pacient by podle Kubka měl mít možnost volby, zda přijme klasický, anebo elektronický recept. Stejnou možnost volby chce komora i pro lékaře. Podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara by ale taková možnost šla proti smyslu zákona.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen mailem nebo sms zprávou.

Témata:  e-recepty Česká lékařská komora zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy