Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti podpoří Vondráčka do čela Sněmovny

Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Ivan Bartoš je český politický aktivista a od října 2009, s přestávkou mezi červnem a zářím 2013, předseda České pirátské strany. Autor: Jori Bertel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Piráti na víkendovém zasedání poslaneckého klubu rozhodli, že budou dál podporovat kandidaturu místopředsedy hnutí ANO Radka Vondráčka do čela Sněmovny. Piráti se i nadále drží své povolební strategie. Nepodpoří tedy menšinovou vládu ANO a budou působit jako konstruktivní opozice.

Klub také navrhl, aby kvůli plánu na vznik menšinové vlády ANO vedli všechny výbory zástupci ostatních stran v poměrném zastoupení podle výsledků voleb. Opozice by tak mohla kontrolovat ministerstva. Výjimkou by byl organizační výbor, který vede z titulu své funkce předseda dolní komory.

"Hnutí Andreje Babiše za současné konstelace obsadí všechna ministerstva. V rámci zachování kontrolních mechanismů Sněmovny tedy není žádoucí, aby jedna strana kontrolovala sama sebe. Chceme toto téma předložit k diskusi," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předsednictvo Sněmovny má podle Pirátů kopírovat výsledky voleb, předseda ODS Petr Fiala, který se uchází o nejvyšší sněmovní funkci, by tak podle Pirátů měl být místopředsedou.

Zopakoval, že Piráti chtějí realizovat svůj program a být "hlídacími psy". "Kde je možná kontrola v tuto chvíli formované vlády bez kontroly a důvěry, musí logicky opozice poptávat veškeré možnosti, které jsou k dispozici," konstatoval.

O rozdělení výborů mezi jednotlivé strany ANO se zástupci ostatních stran průběžně jedná. Podle dosavadních jednání by mělo ANO získat zdravotnický výbor, který by mohl stejně jako v minulém období vést Rostislav Vyzula. Je ale možné, že hnutí na tuto pozici nominuje i svého dalšího zdravotnického experta Adama Vojtěcha. ANO usiluje i o zemědělský výbor, kde by mohl v předsednické funkci pokračovat Jaroslav Faltýnek. Chce mít předsedu i v sociálním výboru, který by teoreticky mohla vést jeho někdejší místopředsedkyně Radka Maxová, a ve volebním výboru.

Hnutí ANO patrně připadne místo v čele petičního výboru, nikdo jiný je údajně nechce. O vedení výboru pro veřejnou správu projevili zájem Piráti i ANO. Hnutí ho považuje za svou prioritu, navrhlo ale vyčlenění problematiky e-governmentu do samostatného výboru.

Témata:  Česká pirátská strana Ivan Bartoš Hnutí ANO Radek Vondráček

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy