reklama

"Prakticky s jistotou můžeme říci, že do druhého kola se probojuje současný český prezident Miloš Zeman. Skutečná bitva se povede o to, kdo bude jeho hlavním rivalem," uvedl pro zahraničí český politolog Josef Mlejnek. V každém případě to však bude boj západu proti východu. Zatímco Zeman je známý svým proruským a pročínským příklonem, jeho hlavní rivalové jsou pravý opak.

V zahraničí poukazují na to, že prezident v České republice má jen ceremoniální roli, nicméně jeho názory ovlivňují veřejnost a hraje taky důležitou roli při formování vlády. Vítěz lednových voleb tak buď podpoří tábor proevropských nadšenců, nebo naopak proud euroskepce, který se v ČR rozmáhá i přes relativně úspěšnou ekonomiku a stoupající životní úroveň.

Zahraničí oceňuje Zemana zejména pro jeho dlouholetou historii v politice, během které byl předsedou socialistů i premiérem. Podle tisku je Zeman pro ČR stejně důležitým politikem, jako byl kdysi Václav Havel nebo Václav Klaus. Kritiku si však vysloužil v posledních letech zejména za svoje proruské a pročínské názory.

"Se zvolením Zemana za prezidenta musí čeští politici neustále zahraničí přesvědčovat, že jedině vláda může oficiálně mluvit za lid, zatímco prezidentovy výroky nemají žádný legislativní význam," vysvětluje Josef Mlejnek. Agentura Reuters pak poukazuje na to, že zejména Zemanovy nedávné výroky o Krymu pokazily světové mínění o České republice, které hraničilo až s mezinárodní ostudou.

V zahraničí si také všímají toho, že Zeman se poslední dobou na veřejnosti moc neobjevuje, nejspíš kvůli cukrovce, a zjevně má problémy s chůzí. Právě rozmanitost rivalů pro Zemana spíše přidává body navíc současnému prezidentovi. Opačný tábor je totiž tvořen směsicí oponentů, mnozí z nich působí spíše jako ledabylý pokus o připoutání pozornosti.

Z ostatních kandidátů se zatím nejvážněji profiluje Jiří Drahoš, který si západ získal především díky svému klidnému a střízlivému vystupování, ale taky pro-EU názory. Zahraničí si všímá taky Michala Horáčka, textaře populárních písní, jemuž se však příliš šancí nedává. Pozornost si získal i Mirek Topolánek.

U Topolánka však zahraniční tisk dodává, že i když je českým voličům dobře známý jako bývalý premiér, sám čelí korupčnímu skandálu z let 2006-2009. Jeho bývalý poradce Marek Dalík si nyní musí odpykat trest za manipulování s vojenskými zakázkami. Ani Topolánkovi nedávají v zahraničí příliš šancí na úspěch.