Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proti dětské obezitě může matka bojovat už v těhotenství

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Sport odborníci doporučují všem těhotným ženám, které nejsou rizikové nebo jim lékař fyzickou aktivitu nezakázal.

Přestože jsou teprve v bříšku, cvičí spolu s mámou, a tak mají menší pravděpodobnost, že se narodí příliš velcí. Nadměrným miminkům totiž v dospělosti hrozí obezita. Nedávný výzkum fyzicky aktivních maminek však přinesl i zajímavější zjištění.

Mnohé ženy svůj porod popisují bolestivě. Pro bývalou gymnastku Mirku Dubovanovou to byl den, jako každý jiný. "Od svých čtyř let jsem se věnovala moderní gymnastice, a možná i díky tomu jsem měla velmi lehký porod. Po porodu jsem si řekla, že bych opravdu mohla rodit každý den," řekla nám.

Sport odborníci doporučují všem těhotným ženám, které nejsou rizikové, nebo jim lékař fyzickou aktivitu nezakázal. "Naše tělo není zvyklé na enormní zátěž v tak krátkém období, čili je třeba se trošku zpevnit," tvrdí fyzioterapeutka Erika Bršelová.

Cvičení rovněž zvyšuje šance na přirozený porod. Riziko císařského řezu se jím snižuje o pětinu. Gynekoložka Radmila Sládičeková tvrdí, že cvičení připravuje svalstvo k tomu, aby podalo určitý výkon a pomohlo to děťátku ven na svět. "Ženy, které se fyzicky připravují, mají větší šanci porodit přirozeně," dodává.

Cvičení v těhotenství má jistě mnoho výhod, ale i zde platí určitá omezení. Těhotné ženy by se měly vyvarovat zejména příliš hopsavých cviků. "V tu chvíli dostává děloha více zabrat, i krček dělohy, může se pak zužovat nebo ztenčovat," tvrdí Bršelová.

Zvlášť opatrné by měly být ženy, které sužují různé interní onemocnění. Odborníci radí každou fyzickou aktivitu individuálně přizpůsobit možnostem každé budoucí maminky.

Témata:  obezita ženy těhotenství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy