Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hašek o ''kauze Noční vlci'': Udělal bych to znovu

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Jihomoravský hejtman Michal Hašek čelil kritice za to, že se na pietním aktu sešel a vyfotil s ruskými motorkáři z klubu Nočních vlků. Podle svých slov by to ale udělal znovu.

Motorkáři z ruského motocyklového klubu Noční vlci, známého vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, nejprve na jihu Polska v bývalém nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim uctili památku obětí fašismu. Odtud se pak vydali do Brna. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i Evropské unie za aktivní podporu ruské anexe Krymu. Průjezdu Evropou se však neúčastní.

„Dnes večer vzdali v Brně na Ústředním hřbitově hold vojákům Rudé armády padlým při osvobození Brna a jižní Moravy ruští, čeští i slovenští motorkáři. Vše proběhlo klidně, důstojně a bez jakýchkoliv problémů. Bylo pro mne silným zážitkem být při tom a společně se poklonit památce padlých s ruským generálním konzulem panem Budajevem. Jsem zvědav, co se zítra dozvím z českých médií," uvedl na sociálních sítích už dříve Hašek a přidal několik fotografií.

Ve vysílání Českého rozhlasu nyní opět uvedl, že nešel na motorkářský sraz, ale zúčastnil se pietního aktu. "Nevadí mi, že jsem se s nimi vyfotil. Jsem demokrat," tvrdí. Podotkl, že vlajky samozvané Doněcké republiky, která je na fotografii také vidět, si nevšiml. Podle svých slov by se s nimi ale klidně vyfotil znovu.

Hašek našel zastání zejména u prezidenta Miloše Zemana. Ten ocenil, že hejtman uctil památku vojáků padlých při osvobozování naší vlasti. "V době pokusů o přepisování dějin je to velmi důležité. Z tohoto úhlu pohledu je "kauza Noční vlci" absolutně nedůležitá," uvedl pro EuroZprávy.cz.

Témata:  Michal Hašek "konvoj ""Nočních vlků"""

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy