Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se chce postupně setkat se všemi kandidáty na ministry

Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Miloš Zeman zahájil na Akademii řemesel Praha školní rok
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman očekává, že mu předseda ANO Andrej Babiš po svém jmenování premiérem představí kandidáty na ministry. Hlava státu se poté s nimi bude postupně setkávat. Žádná jména, o kterých se v souvislosti s obsazením ministerských funkcí spekuluje, Zeman komentovat nechtěl.

Zeman už dříve oznámil, že po ustavení Poslanecké sněmovny a následné demisi vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenuje Babiše premiérem. "Následovat bude debata o členech vlády. Pan prezident očekává, že Andrej Babiš v takovém případě pana prezidenta seznámí se svými návrhy. Potom se pan prezident bude setkávat s jednotlivými nominanty," řekl dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Očekávané schůzky označil za standardní povolební postup. Žádná jména, o kterých se v souvislosti s obsazením ministerských funkcí spekuluje, komentovat nechtěl.

Ovčáček zopakoval postoj Hradu, že bude záležet na Babišovi, jakým způsobem si vyjedná podporu pro svůj kabinet. Šéf hnutí ANO chce sestavit menšinovou vládu, ve Sněmovně má 78 mandátů. Ochotu tolerovat kabinet za jistých podmínek zatím vyjádřili pouze komunisté, kteří mají 15 poslanců.

"Prezident republiky nevyjednává vládu a nevyjednává jí podporu. Je to na Andreji Babišovi. Pan prezident v žádném případě nebude Andreji Babišovi do této záležitosti mluvit," řekl dnes Ovčáček.

Témata:  Miloš Zeman vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy