reklama

Spolek podnět podal 10. listopadu k ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. "Podnět spolku Šalamoun v této trestní věci jsme obdrželi dne 3. listopadu," potvrdil Jakub Říman z tiskového odboru ministerstva. Podnětem se nyní zabývají úředníci odboru justičního dohledu.

Pokud ministr na základě jejich zjištění dospěje k názoru, že byl porušen zákon, obrátí se na Nejvyšší soud. Ten pak bude záležitost znova řešit a stížnost ministra může zamítnout, nebo nařídí původnímu soudu, aby případ znovu projednal a řídil se rozhodnutím nadřízené instance.

"Trestní věc odsouzeného Balhara dlouhodobě monitorujeme. Důvodem podání podnětu ke stížnosti pro porušení zákona jsou zcela zásadní skutečnosti, které jsou spolku Šalamoun známé. Týkají se důkazu takzvané metody pachové identifikace," uvedl spolek.

V kauze chybí přímý důkaz. Chybí svědek, který by jej v době vraždy na poště viděl, není vražedná zbraň. Soudkyně ale konstatovala, že existuje řada nepřímých důkazů, které na sebe navazují a tvoří logický řetězec. Jedním z nich jsou Balharovy pachové stopy za přepážkou pošty, tedy v místech, kam klienti nemají přístup. Jedna z nich byla před trezorem, ze kterého zmizelo asi 200.000 korun, další přímo na trezoru.

Tato praxe se spolku nelíbí. "Zejména v posledních letech sledujeme, že pachové stopy jsou často považován za jeden ze stěžejních důkazů," dodal Václav Peričevič s tím, že spolek chce dosáhnout toho, aby pachové stopy v budoucnu nebylo možné použít jako důkaz.