reklama

Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. "Celou dobu jsem ve spojení s dodavatelskou firmou. Ta ten problém zanalyzovala. Došlo k hackerskému útoku, který ona odstraňuje a dává dohromady," řekla večer Schillerová.

Stránka se navenek tvářila jako přetížená a nenačítala se. Mohla se tedy stát terčem takzvaného DDoS útoku.

První losování loterie k EET se uskutečnilo ve středu odpoledne z účtenek vystavených během října. Ministerstvo financí v něm rozdělilo zhruba 21.000 výher. První cenou je jeden milion korun. Lidé se podle mluvčího ministerstva financí Michala Žurovce o svých výhrách mohli dozvědět také ze svých hráčských účtů, kam se výsledky dostávaly automaticky hned po slosování. Lidé bez hráčského účtu měli dostat informace o výhře po 19:00 e-mailem nebo textovou zprávou.

Vedle první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400.000 Kč. Jako třetí cena bylo 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále ministerstvo financí rozdělilo 20 výher po 20.000 Kč, tisíc výher po jednom tisíci korun a 20.000 výher po stokoruně.

Výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní převzetí peněz v sídle Sazky je možné ode dneška. Peněžité výhry nad 20.000 korun je ale možné vyplatit pouze bezhotovostně. Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní ministerstvo financí dnes.