Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé se shromáždili na Náměstí republiky, demonstrují proti kapitalismu

Češi si připomínají 17. listopad
Češi si připomínají 17. listopad
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na náměstí Republiky v Praze začala s půlhodinovým zpožděním demonstrace za sociální spravedlnost. Sešlo se na ní páre desítek lidí.

Demonstrace za sociální spravedlnost, kterou pod heslem Žít, ne dřít pořádají Mladí zelení, antikapitalistická Socialistická Solidarita a křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK. Pod zelenými a rudými prapory se sešlo přibližně 150 účastníků.

"Chceme více volného času a více peněz za práci," uvedl mluvčí akce Tomáš Křemen.

Chystaný průvod, jehož účastníci se vymezují proti určující roli kapitálu, má projít centrem Prahy přes Senovážné náměstí, ulicemi Národní a Bartolomějská přes Uhelný trh na Jungmannovo náměstí. 

Na shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v dolní části Václavského náměstí dorazila podle policie ve 14:00 necelá stovka lidí. Kromě českých vlajek nesli někteří přítomní vlajky DSSS a slovenské LSNS.

Předseda DSSS Tomáš Vandas označil ve svém projevu polistopadový vývoj za velké zklamání. Poslechnout si ho přišel i předseda republikánů Miroslav Sládek. Velkou pozornost této akci věnují policisté, na místě je antikonfliktní tým

Řada lidí podle Vandase vidí, že vládnoucí elity po roce 1989 jsou stejně zkorumpované, jako ty předchozí. Současný vývoj označil za přerod k další totalitě. Nezměnily to prý ani nedávné volby, kterých se 40 procent lidí vůbec neúčastnilo a vzdalo se tak možnosti spolurozhodovat o směřování společnosti. Zisk 0,2 procenta hlasů pro DSSS v těchto volbách označil Vandas za prohranou bitvu. Věří ale, že čas Dělnické strany sociální spravedlnosti ještě přijde.

Témata:  17. listopadu Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy