Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké nám dnes hrozí nebezpečí? Řečníci v Praze varovali před manipulací s informacemi

Češi si připomínají 17. listopad
Češi si připomínají 17. listopad
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Řečníci na shromáždění Pravda nemá alternativu, které se při příležitosti dnešního svátku 17. listopadu konalo na pražském Újezdě, varovali před manipulací s informacemi.

Literární historik Martin C. Putna prohlásil, že nedávné volby do Sněmovny v Česku nevyhrálo hnutí ANO a jeho předseda Andrej Babiš, ale "fake news". "Zápas, který nyní probíhá, je zápas o pravdu," uvedl Putna.

Podle dalšího z řečníků, teologa Hayata Okamury (KDU-ČSL) mají svoboda a demokracie pravidla jako fotbal a hokej a lidé se je musí naučit, řekl.

"Potřebujeme aktivní a horlivé hráče, abychom mohli hrát," prohlásil bratr lídra hnutí SPD Tomia Okamury. Současně vyzval zejména mladé lidi, aby se zapojili do politického života a vstupovali do demokratických politických stran.

Proslovy řečníků poslouchalo u pomníku obětem komunismu na Újezdě několik desítek lidí, kteří měli nad hlavami české vlajky a na kabátech trikolory, které nosili účastníci listopadových událostí roku 1989. Na nedalekém trávníku lidé rozvinuli i velkou vlajku Evropské unie a ukrajinskou vlajku.

Přítomní si následně vyposlechli od členů studentského hnutí Chvilka pro Andreje také výzvu Babišovi, který nyní jednává o vytvoření vlády. Studenti v ní žádali po šéfovi ANO splnění slibu, který dal občanům ve své "předvolební smlouvě", a uvedli deset bodů, které by měl splnit, aby byl premiérem všech občanů. Podle studentů by měl mimo jiné ukázat, že bude dodržovat právní stát, bránit svobodu médií a nebude ve svých rukách hromadit moc. S potleskem přítomných se setkal čtvrtý bod výzvy, který reagoval na Babišovo prohlášení, že chce stát řídit jako firmu, a ve kterém ho studenti naopak žádali, aby vedl stát jako stát. Výzvu na internetu podpořily čtyři stovky lidí, organizátoři doufají v milion. Babišovi ji studenti předali dnes ráno na Národní třídě, kde uctil památku sametové revoluce.

Témata:  17. listopadu 17. listopadu 1939 17. listopadu 1989

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy