Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, u motorestu nemají vodu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hlavenec (u Prahy) - Hasiči několik hodin zasahují u požáru motorestu Čtyři kameny poblíž dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy. Kvůli nedostatku vody, kterou musejí přivážet z několikakilometrové vzdálenosti, byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň požárního poplachu.

Ve směru na Prahu byla dálnice D10 uzavřena, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikuje i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice. U požáru zasahuje asi 30 jednotek, nikdo zatím nebyl zraněn, řekl ČTK mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Požár byl oznámen kolem 11:00. Hasiči nejdříve vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, poté třetí a nakonec čtvrtý, který platí jen při mimořádných situacích.

"Požár stále nemáme pod kontrolou, vyhlásili jsme zvláštní stupeň požárního poplachu," uvedl Svoboda po 13:30. Důvodem je podle něj nedostatek hasicí vody. "Máme problém s tím, že tady mezi lesy není žádná hydrantová síť. Musíme vodu kyvadlově dovážet několik kilometrů, dokonce jsme kvůli tomu museli uzavřít dálnici. Jednotky po ní najíždějí v protisměru," řekl mluvčí. Díky nejvyššímu stupni poplachu mohou hasiči podle Svobody povolat na místo jakoukoliv jednotku, kterou aktuálně potřebují.

Témata:  hasiči požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy