Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se poprvé sejdou na ustavující schůzi Sněmovny

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Poslanci se sejdou v pondělí odpoledne poprvé po parlamentních volbách na ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. Program schůze je pevně daný, stanoví ho zákon a poslanci do ní nemůžou vložit jiné návrhy.

Zatím nemají ani žádný zákon k projednání. Nejprve budou muset složit slib a v dalších krocích budou hlavně volit předsedu Sněmovny i její místopředsedy. Z dosavadních vyjednávání vyplývá, že v čele Sněmovny pravděpodobně stane Radek Vondráček z ANO. Volba místopředsedů by mohla být komplikovanější. Zatím není zcela jasný ani jejich počet.

Jednání na ustavující schůzi může ztížit skutečnost, že není známa sněmovní většina, která by se podílela na sestavování kabinetu. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš ohlásil, že skládá menšinový jednobarevný kabinet. Rozhodování na schůzi tak v podstatě nemá předem dané "noty", některá hlasování se mohou odehrávat v nahodilých spojenectvích sněmovních stran.

Při první schůzi budou poslanci sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. Nadcházející schůzi svolal v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), který ji také bude do zvolení nového předsedy řídit. V úvodu schůze proto nejprve složí slib on a pak zbývající poslanci.

Pondělní část první schůze by mohla trvat poměrně krátkou dobu. Vedle slibu poslanci mimo jiné vyslechnou zprávu o ustavení volební komise a projednají návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru. Poslance v prvním dni také čeká oficiální fotografování, dopoledne zasednou některé poslanecké frakce.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy