Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi si v Praze připomínají oběti tragických dopravních nehod

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Desítky lidí si dnes u památníku obětí dopravních nehod u dálnice D1 připomnělo památku těch, kteří tragicky zemřeli na silnicích.

Akce se konala u příležitosti Světového dne obětí dopravních nehod, který každoročně připadá na třetí neděli v listopadu. Účastníci vzpomínkového aktu u památníku zapálili svíčky a položili květiny.

"Vrátit čas nedokážeme. Vrátit životy neumíme. Ale můžeme při sobě stát, navzájem si pomáhat a vědět, že nikdy nejsme sami. Ani v těch nejhorších chvílích, kdy bolí i dýchat. Hodně věcí nemůžeme, ale být tu pro sebe navzájem, ano," uvedla spoluzakladatelka Českého sdružení obětí dopravních nehod Mirka Šimková, která před osmi lety přišla při autonehodě o manžela.

Iniciátory vzniku památníku byli také místopředseda sdružení Stanislav Vondruška a Miloš Hejl, kteří o své blízké přišli při dopravních nehodách v dubnu a květnu 2002. "Syn nám zemřel ve 24 letech při nehodě na Slovensku. Nebyla to tehdy jeho vina. Nikdy jsem nechtěl hlavu pachatele, stát se to může každému. Ale chybou právníka jsme tehdy přišli také o statisícové odškodné," řekl ČTK Hejl.

Podle Vondrušky se v Česku zlepšuje kvalita silnic i bezpečnostních předpisů. "Ale velký prostor vidím v pomalém snižování průměrného stáří vozidel. Bylo by dobré, kdybychom se přiblížili západní Evropě, kde je to šest až sedm let. Ta vozidla jsou lepší například z hlediska pasivní bezpečnosti. Velké rezervy jsou také v psychologických vlivech. V poslední době se setkáváme s nebezpečnými případy vybržďování na dálnicích, Někdo nasedne do silného vozidla a stane se z něj, s prominutím, prase," doplnil Vondruška.

Témata:  dopravní nehody nehody aut

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy