reklama

Zkontroloval proto volební dokumentaci z poloviny kraje, což je přes 900 okrsků. Výsledkem jednání může být změna obsazení mandátů strany v kraji. Nebude to ale mít vliv na rozložení mandátů ve Sněmovně mezi politickými subjekty. ODS získala v ČR 25 mandátů, čtyři ve středních Čechách.

Poslanci za středočeskou ODS se stali Jan Skopeček, Petr Bendl, Veronika Vrecionová a Vojtěch Munzar. Všichni byli na předních místech kandidátky. Soud však dostal podnět od Tomáše Nováka z Prahy, který se stížností domáhá zneplatnění volby Bendla nebo Munzara.

Novák volil díky voličskému průkazu ve Středočeském kraji. Po volbách zjistil, že jeho hlas nebyl v daném okrsku zohledněný. Podobné indicie měl i od dalších lidí.

Chyby mohly vzniknout tím, že někteří kandidáti za ODS byli na druhé straně volebního lístku, a možná proto komise jejich kroužky nezapočítaly. Další problémy mohly vzniknout v chybném připočítávání preferencí pro první čtyři kandidáty i na volebních lístcích, kde voliči nikoho nekroužkovali.