Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Birke asi nebude obhajovat funkci místopředsedy ČSSD

Jan Birke /ČSSD/
Jan Birke /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Poslanec Jan Birke téměř jistě nebude na mimořádném sjezdu obhajovat funkci místopředsedy ČSSD. Očekává, že během dnešního jednání se jasně přihlásí osobnost, která by po sjezdu mohla sociální demokracii vést.

Birke se místopředsedou ČSSD stal letos v březnu na řádném sjezdu sociální demokracie v Brně. Před sněmovními volbami, ve kterých ČSSD propadla a získala jen 15 mandátů, byl původně volebním manažerem.

Funkce se ale vzdal v červnu poté, co post předsedy strany opustil premiér Bohuslav Sobotka. Ve zbytku kampaně převzal jeho roli slovenský expert Robert Žanony, volebním lídrem se stal další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Novinářům dnes Birke řekl, že s největší pravděpodobností kandidovat do vedení ČSSD znovu nebude. "Je to na 90 procent. Chci se velmi intenzivně soustředit na obhajobu v komunálních volbách," vysvětlil Birke, který je náchodským starostou od roku 2010. V říjnu také obhájil funkci poslance a ostatní členové dolní komory za ČSSD ho pak zvolili místopředsedou klubu.

Dnešní zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci řeší termín i formální podobu mimořádného sjezdu, kde by měla strana reagovat na volební výsledek změnou vedení.

"Jsem zastánce toho, že bychom se neměli zabývat sami sebou, (měli bychom) přestat přešlapovat na místě a jít směrem dopředu," řekl novinářům Birke. Dodal, že není zastáncem přímé volby nového předsedy, kterou původně navrhoval úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Jan Birke

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy