reklama

Straníkům představil několik podmínek, za kterých by byl ochoten se strany ujmout. Chce například to, aby dostali prostor výrazní členové ochotní pracovat, kteří byli v poslední době odsunuti do pozadí. Výslovně zmínil někdejší hejtmany Jihočeského kraje Jiřího Zimolu, Jihomoravského kraje Michala Haška či bývalého předsedu poslaneckého klubu Jeronýma Tejce.

"Řekl jsem několik záležitostí, které se musí stát. Pokud se stanou, jsem ochoten o tom uvažovat, to jsem nikdy nezpochybnil. Ale ta výzva není o mně," řekl Běhounek novinářům během dnešního jednání širšího vedení ČSSD. Zmínil například to, aby se nehledělo na staré výčitky a animozity, aby strana začala využívat informační technologie a řešila otázku svého sídla, Lidového domu v Praze.

Běhounek je přesvědčen, že bez návratu některých upozaděných osobností "to nejde dál". "Strana se potom nemůže dát nijak dohromady," konstatoval. Zmínil Zimolu, Haška a Tejce, kteří byli po volbách před čtyřmi lety aktéry tzv. lánské schůzky u prezidenta Miloše Zemana, kde někteří sociální demokraté jednali o povolební perspektivě bez lídra ČSSD Bohuslava Sobotky.