Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek komentuje Babišův mediální humbuk kolem trestního oznámení

Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Máte slovo s M. Jílkovou na téma Postoj Česka k Ukrajině
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli některým transakcím z minulých let, které odhalil audit řízení státního dluhu, při kterých mohla vzniknout škoda v řádu miliard korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

"Z taktických důvodů, abychom nemařili průběh vyšetřování, nebude ministerstvo nyní sdělovat další podrobnosti," řekl ČTK Žurovec. V letech 2004 a 2005 byl ministrem financí nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), v roce 2009 ministerstvo vedl Miroslav Kalousek a po něm Eduard Janota. Kalousek ČTK řekl, že si je jistý, že se ho záležitost týkat nemůže. Je přesvědčen o tom, že jde o "Babišův mediální humbuk", aby odvedl pozornost od svých skutečných problémů.

Interní audit ministerstva financí podle mluvčího některé transakce shledal jako pochybné. K podobným závěrům dospěla kontrolní akce Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), jejíž výsledky úřad zveřejnil v polovině března, dodal. "Za účelem vyvrácení anebo potvrzení pochybností plynoucích jak z auditní zprávy, tak ze zprávy NKÚ, se ministerstvo financí rozhodlo obrátit na orgány činné v trestním řízení," uvedl Žurovec.

Kalousek dále upozornil, že neviděl audit ani text trestního oznámení. V roce 2009 odcházel z ministerské funkce ještě před polovinou roku. "Vím, že v roce 2010, když jsem se vrátil, že jsem nebyl příliš spokojen s výkonem odboru státního dluhu, že jsem tam udělal zásadní personální změnu. Ale ta nespokojenost se určitě netýkala věcí, ve kterých bych spatřoval trestný čin," řekl ČTK Kalousek .

Při zpětném pohledu se přitom podle Kalouska řízení státního dluhu hodnotí úplně jinak, než když se pro budoucnost odhadují možné vývoje měnového kurzu nebo úrokových sazeb. "Když se někdo podívá zpět, může něco vidět jako nevýhodné, ale ti, co rozhodovali, vždy čelili poměrně výrazné nejistotě a museli zvažovat různá rizika. Byl bych strašně opatrný říkat něco o úmyslné trestné činnosti, to bych si opravdu netroufl," zdůraznil Kalousek.

 

Témata:  Ministerstvo financí České republiky státní dluh Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy