reklama

"Na hřebenech Krkonoš je okolo 50 centimetrů nového sněhu," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry všeobecně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle. Zvýšená opatrnost je nutná na svazích se sklonem nad 40 stupňů.

Sníh v Krkonoších v posledních dnech padal při silném západním a severozápadním větru. "Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství," uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista.

Silnice v Libereckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, většinou jsou vozovky mokré. Ujetá nebo rozbředlá vrstva sněhu byla ráno na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš.

Sníh by měl ze silnic postupně odtávat v důsledku příchodu teplé fronty. Meteorologové očekávají, že v déšť se postupně změní i srážky v horách.