Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pelikán tajně navštívil Fajáda ve vězení. Podle Pospíšila jde o velký průšvih

Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) osobně navštívil ve vězení Alího Fajáda a nechal ho volat ze svého mobilního telefonu. Informuje o tom Radiožurnál. Česko propustilo libanonského obchodníka se zbraněmi Fajáda z vazby loni v únoru, i když Spojené státy Prahu žádaly o jeho vydání kvůli podezření, že je napojený na teroristickou organizaci.

S Pelikánem byl ve vězení i jeho bratr Petr. Ministr Pelikán šel do vězení za Fajádem nejspíš na vlastní pěst. Na jednáních vlády ani bezpečnostní rady státu, kde se kauza Fajád řešila, se o tom prý nezmínil. "Mohu si snad dovolit říci, že to tam nikdy takto řečeno nebylo, ta informace tam podaná nebyla," řekl například ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Koho Fajád z ministrova telefonu kontaktoval, se podle rozhlasu přesně neví. Zdroje z Pelikánova okolí tvrdí, že Fajád volal do Libanonu, kde dohadoval, kdo bude za libanonskou stranu vyjednávat jeho výměnu za pětici unesených Čechů, uvedl Radiožurnál. O Pelikánově návštěvě ve vězení nevěděla ani policie, která okolnosti únosu vyšetřovala.

Pro policii to přitom mohla být klíčová informace. Ve skutečnosti totiž Fajáda detektivové podezírali, že se podílel na zosnování celého únosu. To, že byl Fajád schopen z vězení domluvit i svou výměnu, by znamenalo, že věděl, kdo za únosem stál, uvedli autoři reportáže.

Exministr spravedlnosti a nynější europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) považuje Pelikánův postup za naprosto nestandardní. Podle něj nebývá zvykem, aby se ministr potkával s lidmi, o jejichž vydání rozhoduje.

"Pokud by se přesto ministr chtěl potkat s takovou osobou, měl by být o schůzce učiněn záznam ve spise. Pokud schůzka byla tajná, ukazuje to, že rozhodování ministra není nestranné. Podle mého názoru je to velký průšvih a vznikají pochyby, proč pan ministr nevyšel vstříc žádosti USA o jeho vydání a pana Fajáda propustil," dodal Pospíšil.

Témata:  Robert Pelikán Ali Fajád věznice Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy