reklama

Sněmovní plénum výbor zřídilo v pondělí v první den ustavující schůze dolní komory. Po sporech o počet členů nakonec rozhodlo, že jich bude 19. Poslanecké kluby pak podaly nominace podle poměrného zastoupení.

Nejsilnější frakce hnutí ANO vysílá osm zástupců, a to Stanislava Berkovce, Milana Ferance, Josefa Hájka, Taťánu Malou, Moniku Obornou, Ladislava Oklešťka, Helenu Válkovou a Adama Vojtěcha.

Demokratický blok ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN má ve výboru zastupovat vedle Gazdíka, Kalouska a Bendy Miroslava Němcová (ODS) a Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Piráti nominovali Lukáše Bartoně a Jakuba Michálka, SPD vedle Roznera také Radka Rozvorala. Za ČSSD má ve výboru pracovat Kateřina Valachová.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Ve středu by ho měla formálně ustavit, čímž bude moci zahájit činnost. Výbor ihned potom bude volit svého předsedu, nominace do této funkce dosud ohlásily KSČM a STAN. Členové výboru také ověří platnost říjnové volby všech nových poslanců.

Další práce bude výbor čekat hned v následujících dnech. Budou se muset zabývat policejní žádostí o vydání předsedy a prvního místopředsedy ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo.