reklama

Po zahájení podnikatelského fóra bude následovat Zemanova soukromá schůzka s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy. Při té příležitosti se podle Ovčáčka ohradí proti textu, který v Česku vyvolal velké pozdvižení.

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za 'sametových' revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy," tvrdí autor úterního článku Leonid Maslovskij. Jeho text odsoudil mimo jiné český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Pan prezident dnes vyzve ruského premiéra Dmitrije Medveděva, aby se distancoval od článku na webu armádní televize Zvezda,“ uvedl Ovčáček na sociálních sítích. „Toto prohlášení je urážkou našeho národa,“ řekl podle mluvčího Zeman k článku na česko-ruském podnikatelském fóru v Moskvě.

„Pan prezident považuje článek, který byl publikován na úvod oficiální návštěvy Ruska, za záměrnou provokaci,“ dodal Ovčáček na Twitteru. Článek je podle Zemana činem „novinářského šílence s vylízaným mozkem". Prezidenta přitom pohoršilo, že text vyšel v době jeho pobytu v Rusku. Zeman doufá, že ruské vedení článek „jasně odmítne".

Pokud se ruské vedení nebude od textu distancovat, půjde o "vážné narušení česko-ruských vztahů". Výzvy k předčasnému ukončení návštěvy, které se ozývají z Prahy, prezident uposlechnout nemíní. „Jeden novinářský blázen nemůže (česko-ruskou) spolupráci narušit," uvedl Zeman.