Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další výjimky v EET? Ministerstvo předloží vládě nový návrh

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí chystá předložit nové vládě návrh na další tři výjimky u elektronické evidence tržeb (EET). Jde o tržby telefonních operátorů u předplacených služeb, tržby u obchodní letecké přepravy a tržby z vybraných hazardních her.

Na dnešní konferenci společnosti KMPG to uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová (ANO). Vláda nedávno schválila, že EET se nebude dočasně vztahovat na předvánoční prodej ryb a na nevidomé a hluchoslepé podnikatele.

"Chceme předložit vládě ke schválení výjimky, protože se nestihne legislativní úprava. A určitě si vyslechneme kritiku, že zákon nebyl dobře připraven. Ale ty věci přišly, až když nastala aplikační praxe," uvedla Schillerová. Změny se podle ní následně zapracují do novely zákona.

V případě telefonních operátorů jde podle Schillerové o to, aby nebylo nutné vydávat účtenku například po každé odeslané SMS. V případě letecké přepravy by například česká letecká společnost prodávající letenky v zahraničí nemusela tyto tržby evidovat, i když jako česká firma podléhá EET. U hazardních her chce MF zamezit například tomu, aby se po každé sázce musela vystavovat účtenka. "Navíc hazardní byznys je dostatečně regulovaný díky novému zákonu," uvedla Schillerová.

EET bylo vedle kontrolního hlášení přijato jako opatření proti daňovým únikům. V této souvislosti Schillerová upozornila, že v roce 2014 byl v ČR rozdíl mezi teoretickým a skutečným výběrem daně z přidané hodnoty, tzv. VAT GAP, přes 70 miliard korun. "Odhadujeme, že na konci letošního roku bude tato mezera asi 40 miliard korun," uvedla.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy