reklama

Obžalovaní zpravodajci rovněž dostali podmínky - bývalý šéf zpravodajství Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek 20 měsíců, Kovandův předchůdce Ondrej Páleník 18 měsíců. Soud jim také na pět let zakázal působit ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Dnešní rozhodnutí není pravomocné.

Dřívější šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho současná manželka, která si podle rozsudku nezákonně zajistila sledování nejen tehdejší Nečasovy manželky Radky, ale také dvou zaměstnanců úřadu vlády, vinu odmítá. Stejně tak ji popírají i zpravodajci, kteří tvrdí, že neprováděli sledování, ale tzv. kontrasledování kvůli tomu, že se premiér obával o bezpečnost své rodiny. Podle soudkyně Pavly Hájkové však byla trestná činnost "nezvratně prokázána".

Dřívější výpověď Nečasové u soudu dnes soudkyně označila za účelovou a učiněnou ve snaze vyhnout se trestní odpovědnosti. "Nelze přehlédnout náhlé sjednocení výpovědi s výpovědí svědka Nečase," podotkla. Výpověď Nečase, který soudnímu senátu tvrdil, že zpravodajce požádal o sledování své rodiny sám, Hájková výslovně označila za nepravdivou.

"Motivací, proč se svědek Nečas rozhodl i přes zákonné poučení o možných následcích křivé výpovědi vypovídat nepravdu, je snaha prospět obžalované Nečasové," konstatovala Hájková. Upozornila, že Nečas byl vůči své současné manželce "ve výrazně submisivním postavení". "Komandovala ho, nadávala mu. On se jí omlouval a škemral," připomněla zachycené telefonní odposlechy.