Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfem Sněmovny byl zvolen Vondráček z hnutí ANO

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Předsedou Poslanecké sněmovny byl dnes dle očekávání zvolen Radek Vondráček (ANO). Poslance ujistil, že kandidát na premiéra, kterého by nominoval, by vycházel z dohody dolní komory. Vondráček to dnes poslancům řekl před tajnou volbou šéfa Sněmovny.

Vondráček v tajné volbě získal 135 hlasů. Do funkce ho navrhlo hnutí ANO, neměl protikandidáta. Hlasovací lístky si vyzvedlo 197 poslanců. Proti Vondráčkovi se sešlo 14 hlasů, další dva byly neplatné. Dalších 46 poslanců svůj hlas neodevzdalo. Vondráček je prvním předsedou Sněmovny, který není členem ODS nebo ČSSD. Před ním poslance vedlo sedm politiků, mezi nimi byla jen jediná žena.

Vondráček ještě před volbou reagoval na tvrzení s obavy, že by při třetím pokusu automaticky nominoval znovu svého stranického šéfa Andreje Babiše, i když by jeho dva předchozí pokusy o sestavení vlády neuspěly.„Určitě bych nikoho nejmenoval svévolně, žádného náhodného kolemjdoucího," prohlásil Vondráček. Je ale přesvědčen o tom, že tuto pravomoc jako předseda dolní komory Parlamentu nebude muset využít.

Poukazuje na to, že předseda Poslanecké sněmovny není individuum, který může jednat svévolně. „Já jsem pevně přesvědčený, že je to výraz parlamentarismu a že ten návrh, který předloží prezidentovi předseda Sněmovny, musí vycházet ze Sněmovny a musí mu předcházet nějaké jednání a nějaká velká pravděpodobnost, že bude složena vláda, protože je to poslední hranice před propastí předčasných voleb za určitých okolností," uvedl ke svému postoji Vondráček.

Podle pravicové opozice má Babiš pro svou menšinovou vládu zajištěnu většinu díky hlasům SPD a KSČM.

Vondráček vyhověl žádostem Pirátů, aby před volbou představil své plány ve funkci třetího nejvyššího ústavního činitele. Uvedl mimo jiné, že může nabídnout své zkušenosti místopředsedy Sněmovny. Každý se podle něj může přesvědčit, jakým způsobem řídil schůzi a zastupoval Sněmovnu navenek.

Vondráček také uvedl, že je pro vytvoření funkcí pěti místopředsedů Sněmovny. Otázku, zda bude hlasovat pro vydání Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, ale nechal bez odpovědi. Za největší výzvu považuje Vondráček překonání roztříštěnosti Sněmovny, polarizace názorů a neschopnosti vést dialog.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Radek Vondráček Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy