Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie bude během adventu a o svátcích v pohotovosti, hlídky mají i dlouhé zbraně

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Česko v době adventu a vánočních svátků chystá intenzivní bezpečnostní opatření, zvýšený počet policistů by měl být v ulicích vidět již od tohoto víkendu. Policie se bude věnovat místům s velkým počtem lidí, například letišti, nádražím, ale i trhům a kulturním akcím.

Na tiskové konferenci to dnes řekli první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek a Zuzana Pidrmanová z preventivního policejního oddělení.

"Stejně jako tomu bylo při obdobných svátcích v minulosti, tak budou policisté více vidět. Tam, kde to je vhodné nebo kde to je více potřebné, budou mít dlouhé zbraně," řekl Vondrášek. Podle něj v České republice navíc v současné době nepřetržitě jezdí více než 180 hlídek, které jsou vycvičeny a také vyzbrojeny dlouhými zbraněmi.

"V tuto chvíli ale nevíme o ničem, co by mělo nějakým konkrétním způsobem ohrožovat bezpečnost České republiky," uvedl Vondrášek. Počty nasazených policistů upřesnit nechtěl, budou se odvíjet od konkrétních akcí v krajích. "Síly a prostředky budou vždy přizpůsobeny událostem v konkrétním kraji a budou mírně vyšší, než jsou běžně v průběhu celého roku," řekl.

Připomněl, že v České republice nadále platí první ze čtyř stupňů ohrožení před terorismem, tedy bdělost. V současné době je podle něj v zemi popsáno přibližně 600 takzvaných měkkých cílů, tedy míst s vysokou koncentrací lidí, která nejsou trvale chráněna a mohla by se stát terčem například teroristického útoku.

Před zvýšenou kriminalitou v období Vánoc varovala Pidrmanová, lidé by si měli dát pozor například na zvýšenou aktivitu kapsářů. "Kapsáři využívají míst s vyšší koncentrací osob, využívají nepozornosti například při nakupování vánočních dárků," řekla. Upozornila také na to, že v adventním období chodí častěji podvodné e-maily, nebo na lidi, kteří v ulicích vybírají příspěvky na falešné sbírky.

Témata:  Policie ČR Vánoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy