Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hejtmani Půta a Pokorná se vzdali mandátu poslance, přidal se i Hlavatý

Martin Půta /SLK/, předseda strany
Martin Půta /SLK/, předseda strany
Foto: martinputa.cz

Praha - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) i její liberecký kolega Martin Půta (STAN) se dnes ústně vzdali svých poslaneckých mandátů. Stejně tak v závěru ustavující schůze dolní komory učinil poslanec ANO Jiří Hlavatý, který se chce v lednových doplňovacích volbách na Trutnovsku vrátit do Senátu.

Nástupci všech tří poslanců, kteří svůj mandát vykonávali pouze tento týden, by do dolní komory mohli nastoupit už příští úterý. Pokornou Jermanovou nahradí starosta Milovic Milan Pour (ANO), Půtu by měl zastoupit bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek (SLK). Za Hlavatého by do Sněmovny měla nastoupit lékařka Eva Matyášová (ANO).

V případě Půty už policie nebude muset žádat Sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání. Půta sám v závěrečné řeči před poslanci připomenul, že byl před třemi lety obviněn z přijetí stotisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela v Liberci.

Novinářům poté řekl, že poslanci STAN předloží návrh novely ústavy, která by výrazně omezila poslaneckou imunitu. "Měla by se vztahovat pouze na práci na plénu Poslanecké sněmovny a Senátu. V žádném případě by Poslanecká sněmovna neměla rozhodovat o probíhajících trestních kauzách, to jí jako politickému orgánu podle našeho názoru nepřísluší," řekl Půta.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Martin Půta Jaroslava Jermanová

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy