reklama

Místostarosta městské části Jan Lacina (STAN) v diskusi uvedl, že připravovaný text tabulky připomene Koněvovy zásluhy na osvobození Evropy a Prahy, ale také jeho roli v krvavém potlačení maďarské revoluce v roce 1956 nebo účast na zpravodajském průzkumu, který předcházel invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

"Sice jsme tvrdá opozice, ale když někdo dělá dobrou věc, je třeba to uznat. Korektní informace na pomníku Koněva je fér návrh," uvedl zastupitel za občanské demokraty Jakub Stárek. Aktivitu radnice ocenily i opoziční Zelení a ČSSD.

Ostře proti pořízení cedulky se postavil komunistický zastupitel Ivan Hrůza. Podle něj jde o "slaměného panáka", kterým radnice odvádí pozornost od podstatnějších problémů. Zároveň řekl, že podobné aktivity považuje za neuctivé k obětem, které Rudá armáda položila při osvobozování Evropy. Podle Hrůzy jde o první krok, směřující k přemístění sochy maršála z náměstí Interbrigadistů.

Starosta Ondřej kolář (TOP 09) v reakci řekl, že k umístění cedulky se radnici vyjádřilo 23.853 obyvatel Prahy 6, většina souhlasně. Pokud někdo vyvolává rozruch, jsou to podle starosty komunisté. Pražská zastupitelka a bývala poslankyně Marta Semelová podle něj rozeslala médiím dopis, že se radnice chystá skulpturu odstranit.

Ve čtvrtek na sochu někdo rudou barvou nasprejoval letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. V roce 2014 zase maršála někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou.