Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová politická hvězda? Pekarová Adamová má velkou budoucnost, myslí si Kalousek

Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Sněm TOP 09 2017 (25.11.2017).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nyní už bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek slíbil svému nástupci Jiřímu Pospíšilovi pomoc. Od Pospíšilových vztahů s politiky STAN si ale neslibuje velký přínos například při sestavování kandidátek. První místopředsedkyni TOP 09 Markétě Pekarové Adamové předvídá zakladatel strany velkou budoucnost. Jde podle něj o velký politický talent.

Pekarová Adamová bude nyní podle Kalouska spojovat předsednictvo strany s děním v Poslanecké sněmovně, kde TOP 09 volbou europoslance do čela strany ztratila jeden ze dvou přednostních hlasů při jednání na plénu. "Nemyslím si, že to bude tak dramatická změna, úzký vztah mezi předsednictvem a klubem bude zajišťovat poslankyně Pekarová Adamová jako první místopředsedkyně. Jsem přesvědčen, že týmová práce nebude mít velký problém," řekl Kalousek.

Pekarová Adamová má podle něj přes své mládí veliké politické zkušenosti. "Byla úspěšnou radní velké městské pražské části. Obhájila svůj poslanecký mandát, její práce v minulém volebním období zejména v sociálním výboru byla úctyhodná. Teď je první místopředsedkyní a určitě to není její poslední stupínek v politice. Myslím si, že je před ní velká politická budoucnost," chválil Kalousek poslankyni, která kvůli plánované rodině nevyslyšela jeho přání, aby stanula v čele strany.

Zvolení Pospíšila, jehož protikandidátem byl regionální politik z Prostějovska Pavel Němec, Kalousek očekával. "Není to žádné překvapení, konec konců vážný kandidát to byl jenom jeden," uvedl. Na dotaz, zda Pospíšil jako někdejší místopředseda ODS nezatíží spolupráci těchto dvou stran, zopakoval, že to je jeden z limitů, který Pospíšil má a který musel zvážit. "A já pevně doufám, že ty vztahy nebudou horší," uvedl.

Kalousek by si přál, aby středopravicové strany své síly spojily, musí ale podle něj jít o dohody na úrovni měst či krajů. "Přál bych si společnou kandidátku, uměl bych si představit takovou spolupráci v řadě měst. To už nebude moje věc toto moderovat," konstatoval.

Témata:  Miroslav Kalousek Jiří Pospíšil Markéta Adamová TOP 09

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy