Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bobek už není ředitelem UCSZOO. Po sporech rezignoval

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ZOO Praha

Praha - Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek dnes rezignoval na funkci prezidenta Unie českých a slovenských zoologických zahrad (UCSZOO). Následně odstoupila také viceprezidentka unie a ředitelka bratislavské zoo Miloslava Šavelová.

Bobek svůj krok odůvodnil to dlouhodobými názorovými spory uvnitř unie a průběhem poslední valné hromady, která neschválila usnesení o podpoře takzvaných in-situ projektů členských zoologických zahrad.

"Naprostá názorová rozpolcenost UCSZOO a zejména mnohaleté intrikaření některých ředitelů tuto organizaci již naprosto paralyzovaly. Poslední valná hromada je toho důkazem. Vzhledem k tomu, že na ní neprošlo usnesení o podpoře in-situ projektů z prostředků UCSZOO, nezbývá mi než vyvodit jasný závěr," uvedl Bobek.

Valná hromada se podle Bobka zřekla toho, co pokládá za základní pilíř její existence i moderních zoologických zahrad jako takových. Unie českých a slovenských zoologických zahrad se tímto rozhodnutím dostává také do jasného rozporu s cíli Asociace evropských zahrad a akvárií (EAZA) i Světové asociace zoologických zahrad (WAZA), které mají ochranu biodiverzity jako naprostou prioritu a požadují stejný přístup i od svých členů, uvedl Bobek.

"Za těchto okolností nemohu stát ani v čele UCSZOO, ani se dále podílet na jejím vedení," dodal. Končí i v radě unie.

Témata:  Miroslav Bobek Zoo Praha Zoo Bratislava

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy