reklama

Mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová případný Janouškův nástup do vězení nechtěla komentovat. "Tuto informaci vám podat nemohu, mohla bych to potvrdit v případě, že by do médií tuto informaci sdělil například jeho advokát," řekla. Obecně podle ní platí, že nenastoupí-li odsouzený v určený termín do vězení, "v určitém časovém horizontu" věznice informuje příslušný soud.

Mluvčí věznice v Brně-Bohunicích Dana Krejčířová už dřív uvedla, že Janoušek může zvolit kteroukoli nástupní věznici, třeba v Praze. "Jsou povinny ho vzít," řekla. Dodala, že bohunická věznice přijímá 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Janoušek ke Krajskému soudu v Brně podal znovu i žádost o přerušení výkonu trestu, tu předchozí soud zamítl. Brněnský soudce věc předloží Městskému soudu v Praze, protože už jednou pravomocně rozhodl a nemůže rozhodovat dvakrát v jedné věci. K brněnskému soudu Janoušek zaslal i žádost o odložení výkonu trestu, dokud nebude v jeho věci rozhodnuto, i ta poputuje do Prahy.

Pražský soud se podle své mluvčí bude žádostí zabývat, až obdrží z Brna Janouškův spis. Odtamtud bude nejspíš odeslán v pondělí. Podle informací ČTK není pravděpodobné, že by Janouška mezitím policie zajistila a do vězení přivezla.

Janoušek byl odsouzen ke 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil 18. listopadu 2014 a zůstal v něm do 9. března 2016, zhruba rok a čtvrt. Dlouhodobě si ale stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, pak krajský soud. Trest byl přerušen na rok a tři čtvrtě.

Krajský soud v Brně mu minulý týden žádost o další přerušení trestu zamítl, zároveň ale uvedl, že jeho zdravotní prognóza nepředpokládá velké zlepšení a Janouškova situace by se měla řešit spíš právě žádostí o upuštění od zbytku trestu.