Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček vzkazuje: Pokuta 15 tisíc za puštění Modlitby pro Martu na protest proti Zemanovi? Já to zaplatím

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Olomouc - Jednání zvukaře Jaroslava Hensla, který před dvěma týdny pouštěl při mítinku prezidenta Miloše Zemana na náměstí v Lipníku nad Bečvou píseň Modlitba pro Martu, policie definitivně označila za přestupek proti právu shromažďovacímu. Podle policie mu hrozí tučná pokuta. Ozval se ale jeden prezidentský kandidát, který nabízí, že ji zaplatí.

Hensl hudbu pouštěl na náměstí 8. listopadu při protestu několika desítek lidí, kteří nevoli vůči prezidentovi Miloši Zemanovi vyjadřovali na náměstí s červenými kartami nad hlavou. Skladbu pouštěl z okna v prvním patře jednoho z domů na náměstí, demonstranti stáli pod okny na okraji náměstí.

Hensl podle policie bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

Na konci skladby vstoupilo do soukromých prostor, odkud Hensl skladbu pouštěl, několik policistů v civilu, donutili jej píseň vypnout a odvezli na policejní služebnu, kde strávil asi dvě a půl hodiny. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Ministr vnitra Milan Chovanec pak požádal policejní prezidium, aby zásah prověřilo. Podle zprávy prezidia však byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy.

„Jednání zvukaře bylo vyhodnoceno jako přestupek. Policisté případ proto předali správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou k prošetření pro podezření z přestupku proti právu shromažďovacím," uvedla policejní mluvčí. Policisté již dříve uvedli, že muži hrozí pokuta až 15.000 korun.

Pokud by zvukař musel opravdu pokutu zaplatit, nebude muset sahat do vlastní kapsy. Prezidentský kandidát Michal Horáček se totiž nabídl, že oněch 15 tisíc zaplatí. „Toho, kdo by na mém vystoupení zahrál Modlitbu pro Martu, bych nenechal vyvést. Naopak, šel bych mu podat ruku. Teď mu chci podat tu pomocnou. Panu Henslovi nabízím, že pokutu 15 000 Kč zaplatím. Jsou písně, které si zaslouží být slyšet,“ vzkázal Horáček prostřednictvím sociálních sítí. Hensla také vyzval, aby se mu ozval a poslal mu zprávu.

Témata:  Michal Horáček Miloš Zeman

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy