Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pátého místopředsedu Sněmovny znovu kandiduje Petr Fiala

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na poslední neobsazenou pozici místopředsedy Sněmovny kandiduje opět předseda ODS Petr Fiala. Při předchozí volbě neuspěl. Poslanci v 1. kole minulý týden naopak zvolili Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD).

"Mohu potvrdit, že volební komise dnes do 10. hodiny dopolední, kdy byla lhůta, obdržela pouze jednu nominaci. A je to tedy opět nominace na pana poslance Petra Fialu, kterého navrhl za onen blok klub ODS," řekl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Klub ANO bude jednat v úterý dopoledne, kde se o případné podpoře Fialovi rozhodne. "Přiznám upřímně, že já jsem pro něj minulý týden nehlasoval právě z těch důvodů, že nebylo jednáno o podpoře. Ale není to pro mě až tak zásadní otázka. Já věřím, že pokud se tedy od vedení, od pana (předsedy klubu ANO Jaroslava) Faltýnka dozvíme, že k nějakému jednání nebo dohodě došlo, tak sám za sebe osobně mohu říci, že rád pana předsedu Fialu podpořím," dodal.

ODS má podle něj vzhledem ke svému volebnímu výsledku, kdy skončila druhá, na post místopředsedy Sněmovny jednoznačný nárok.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura minulý týden uvedl, že Fiala zřejmě nedostal hlasy od hnutí ANO a SPD a od KSČM. "Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali," prohlásil.

Témata:  Petr Fiala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy