Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda povýšila veterány zraněné při misi v Afghánistánu, jednoho z nich in memoriam

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Armáda dnes povýšila čtyři novodobé válečné veterány, kteří byli zraněni v misích v Afghánistánu. In memoriam byl povýšen i praporčík Jaroslav Mevald, který nečekaně zemřel v první polovině listopadu. U ceremoniálu byl přítomen prezident Miloš Zeman.

Vyšší hodnost získal praporčík Lukáš Hirka, který byl těžce raněn v září 2012 při raketovém útoku na základnu v Afghánistánu. "Přes trvalé následky vážného zranění se věnuje charitativním aktivitám a přednáškám pro veřejnost," uvedla armáda.

Dalším povýšeným je praporčík Vladimír Šupa, který utrpěl vážná poranění v dubnu 2009 v provincii Wardak, když jeho vozidlo najelo na minu.

Povýšen byl i praporčík Ivan Vorel, který byl těžce raněn v květnu 2011 v Afghánistánu, když pod jeho vozidlem Iveco explodovala nálož. Při útoku zemřel Robert Vyroubal.

Mevald zemřel náhle 10. listopadu ve věku 39 let. V Afghánistánu utrpěl vážná poranění v červenci 2014 během patroly, která byla napadena nedaleko základny Bagram. Přes utrpěná těžká zranění dál vedl palbu z věže vozidla a kryl své kolegy. Dostal medaili Za hrdinství.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy