Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na nebezpečnou slaninu: Do ČR se jí přivezlo 230 kilo, obsahovala listerie

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Do českých obchodů se dostala zásilka 230 kilogramů chlazené slaniny od slovenského výrobce obsahující baktérii Listeria monocytogenes. Státní veterinární správa (SVS) obdržela informaci o přítomnosti kontaminovaného výrobku na našem trhu ze Slovenska prostřednictvím systému rychlého varování RASFF. Výrobek se prodával v obchodních řetězcích Globus a Tesco. Oba řetězce již stáhly neprodané kusy z trhu. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě prodeje.

Kontaminovaný výrobek Bačova slanina Selection Schneider v balení po 300 gramech má datum spotřeby do 26. prosince. Výrobcem je Mecom Group z Humenného. Obchody ho v ČR prodávaly od 13. listopadu. Informaci o bakteriích dostali veterináři ze Slovenska prostřednictvím rychlého systému varování RASFF. Řetězcům za prodej pokuta nehrozí, po informaci o kontaminaci výrobky stáhly.

Vzhledem k datu spotřeby lze podle veterinářů předpokládat, že někteří spotřebitelé mohou mít zakoupený produkt ještě doma. "V takovém případě SVS doporučuje uvedený výrobek rozhodně nekonzumovat. Je možné vrátit jej v místě nákupu," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček sdělil, že slaninu řetězec v minulém týdnu z prodeje stáhnul. "V případě, že si někdo ze zákazníků tento výrobek zakoupil, může jej vrátit a dostane své peníze zpět," dodal.

Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat onemocnění zvané listerióza. Do lidského organismu se mohou dostat například prostřednictvím nevhodně ošetřených či skladovaných potravin. Zdravý jedinec se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro osoby s oslabenou imunitou, staré lidi, děti a těhotné ženym upozorňuje svscr.cz.

Množení baktérií lze v případě potravin živočišného původu předcházet správným skladováním potravin. Zde je zejména důležité dodržovat datum spotřeby a skladovat potraviny za teplot doporučených výrobcem. Baktérie pak spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin.

Témata:  listerie maso potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy