Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Omýváte ovoce před rozkrojením? Vědci zjistili, co vše se může stát, když to neuděláte

Avokádo
Avokádo
Foto: Pixabay

Umýváte ovoce či zeleninu předtím, než je rozkrojíte? Rozhodně byste to dělat měli – a nejlépe pod tekoucí vodou, radí vědci.

Avokádo je dnes velmi populární ovoce – je perfektní a všestranné, je možné si jej dát na toast nebo ho sníst jen tak. Nemluvě o tom, že se z něj dají udělat skvělé dipy a pomazánky.

Je však jedna věc, kvůli které se může taková svačina zvrtnout a způsobit vám onemocnění. I když se může zdát, že tvrdá vnější slupka avokáda je dostatečná k ochraně zeleného ovoce uvnitř, ukazuje se, že kůže může být hostitelem škodlivých bakterií, jako je listeria a salmonella.

Ukázala to nedávná zpráva amerických úřadů pro bezpečnost potravin, která doporučuje umýt avokádo před jídlem - a stejně tak i jakékoliv jiné ovoce.

Podle zprávy vycházející z odběru vzorků 1 615 čerstvého avokáda, které byly otestovány a analyzovány byla na ovoci objevena přítomnost bakterie Salmonella a Listeria monocytogenes.

Celých 17 procent testovaných avokádových slupek bylo pozitivně testováno na listerii. Je ale pravdou, že tento počet byl mnohem menší při testování avokádové dužiny, tedy části ovoce, kterou lidé jedí. Pozitivní byly pouze 3 z 1 254 vzorků.

Necelé jedno procento vzorků avokád pak mělo na slupce bakterie salmonelly.

I když se to může zdát jako malé číslo, vědci doporučují spotřebitelům důkladně umýt ovoce, protože při okrajování či krájení do ovoce může dojít přenosu bakterií ze slupky do vnitřku ovoce.

Doporučují proto umývat si ruce nejméně 20 sekund před a po manipulaci s čerstvým produktem a následně i promytí ovoce pod tekoucí vodou.

U pevných produktů, jako je avokádo, také doporučují čištění kartáčkem, aby se zajistilo odstranění všech bakterií a pak „sušení hadříkem nebo papírovým ručníkem, aby se dále snížil počet bakterií, které mohou být přítomny".

Témata:  zdraví viry a bakterie salmonelóza listerie ovoce

Související

Aktuálně se děje

20. prosince 2025 17:31

20. prosince 2025 8:56

Zemřel Ivan Hirsch, patřil mezi nejvýznamnější české vědce

Krátce před Vánoci přišla smutná zpráva o úmrtí prof. RNDr. Ivana Hirsche, CSc., který zemřel v nedožitých osmdesáti letech. Tento významný vědec byl emeritním profesorem Katedry genetiky a mikrobiologie, kterou v letech 2016 až 2019 také úspěšně vedl. Zároveň působil jako adjunct profesor na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Svou bohatou vědeckou kariéru spojil především s výzkumem v oblasti virologie a imunologie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy