Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezvízový styk? EU má schované něco v rukávu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Praha - Evropská unie připravuje záchranou brzdu pro bezvízový styk s třetími zeměmi. Podle zdrojů ČTK obeznámených s vývojem jednání většina zemí tuto pojistku podpoří.

Takzvaný suspenzivní mechanismus by umožnil jednotlivým členským zemím rychle zastavit bezvízový styk se zeměmi mimo EU v případě, že by se cítily ohrožené nelegální migrací nebo zhoršenou bezpečnostní situací. Novou legislativu, která brzdu zavádí, projednají na své páteční schůzce ministři vnitra EU. 

Důvodem pro zastavení bezvízového styku mohou být podle návrhu nizozemského předsednictví například problémy související s nelegální migrací nebo zhoršená bezpečnostní situace. Členské státy by mohly zatáhnout za záchranou brzdu také v případě, že třetí země nebude spolupracovat při zpětném přebírání osob, které jsou na území EU nelegálně.

Omezení bezvízového styku umožňuje už stávající legislativa. Cílem nové úpravy je celý proces urychlit. "Mělo by to celé být rychlejší a flexibilnější," potvrdil ČTK státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Načasování změny bezprostředně souvisí s jednáním mezi EU a Tureckem o uvolnění vízového styku. Osmadvacítka ho Ankaře slíbila v dohodě o navracení migrantů z Řecka. Podmínila jej ale splněním dlouhého seznamu požadavků. "Platí, že liberalizace víz nenastane, pokud Turci nesplní všechny podmínky, včetně protiteroristických zákonů," uvedl Prouza.

Témata:  EU Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy