Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci se budou znovu zabývat žádostí o vydání exprimátora Svobody

Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci se budou na nynější schůzi zabývat také žádostí o vydání Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání v kauze opencard. Dodatečně ji dnes zařadili do programu při jeho schvalování.

Sněmovna v programu schválila už dříve navrhované posouzení policejní žádosti o vydání předsedy ANO Andreje Babiše a místopředsedy tohoto hnutí Jaroslava Faltýnka v případu Čapí hnízdo. Není ale zřejmé, kdy se k tomu poslanci dostanou.

Žádosti má předjednat sněmovní mandátový a imunitní výbor, na dnešním jednání se k nim ale nedostal. Až na další schůzi by tak měl doporučit dolní komoře, zda má poslance ANO vydat, nebo ne. Totéž se týká také Svobody.

Poslanci už exprimátora Prahy Svobodu vydali ke stíhání v roce 2014. Policie ho s dalšími pražskými radními vinila z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže kvůli jedné zakázce v kauze opencard. Svoboda s vydáním souhlasil, ačkoli stíhání označil za nesmyslné a politické.

Loni v září mu soud udělil podmíněný trest 2,5 roku. Svoboda se proti rozsudku odvolal, odvolací soud zatím nerozhodl.

Témata:  Bohuslav Svoboda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Opencard

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy