Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení Sněmovny je úplné, Fiala byl na třetí pokus zvolen místopředsedou

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci dnes zvolili předsedu ODS Petra Fialu zbývajícím místopředsedou Sněmovny. Obdržel 116 hlasů ze 183. V předchozí volbě minulý týden, což posléze vyvolalo spory a kritiku ze stran sdružených v Demokratickém bloku.

Fiala po svém zvolení poděkoval těm poslancům, kteří ho volili. "Některým musím poděkovat i třikrát, protože někteří mě volili třikrát," řekl. Fiala zdůraznil, že je schopen rozlišovat mezi pozicí předsedy ODS a procesní a nadstranickou funkcí místopředsedy Sněmovny. "A podle toho se tady budu chovat," dodal.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura minulý týden v reakci na Fialovo nezvolení uvedl, že Fiala zřejmě nedostal hlasy od hnutí ANO, SPD a od KSČM. "Nepolíbili jsme prsten, takže jsme tu funkci nedostali," prohlásil.

Místopředseda hnutí ANo Jaroslav Faltýnek dnes na plénu před volbou řekl, že zástupci ostatních kandidátů na místopředsedy přišli za hnutím ANO a požádali o podporu ve volbě. Jako "líbání prstenu" to nevnímal.

Po převratu v listopadu 1989 patřil Fiala mezi první akademiky, kteří se začali naplno věnovat politologii, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem pro tento obor v ČR. Ve své vědecké práci se specializoval zejména na srovnávací politologii a evropskou politiku.

Do čela ministerstva školství nastoupil v roce 2012 po demisi Josefa Dobeše (Věci veřejné), jehož ani ne dvouletou vládní éru provázela řada afér. Fialovi, někdejšímu rektorovi MU, se rozjitřenou situaci v resortu podařilo poměrně rychle uklidnit. V roce 2013 Fiala odmítl účast v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, protože nesouhlasil se způsobem jejího ustavení.

Kandidaturu na předsedu ODS ohlásil v prosinci 2013. Ačkoli byl členem strany teprve krátce, podle svých slov s občanskými demokraty ideově spolupracoval už od první poloviny 90. let. Záchranu strany, jež ve volbách v roce 2013 dosáhla nejhoršího výsledku ve své historii (7,72 procenta), viděl Fiala v návratu k pravicovému programu.

Na sjezdu ODS loni v lednu byl znovu zvolen předsedou, když získal podporu 93 procent delegátů. Řekl tehdy, že strana již posílila a je schopna opět vládnout. V letošních volbách do Sněmovny jím vedená ODS skončila druhá se ziskem 11,32 procenta (18 procent za vítězným ANO) a 25 mandátů. Jedna z výrazných postav ODS, Václav Klaus mladší, který získal nejvíce preferenčních hlasů v rámci strany, nicméně s tímto výsledkem nebyl příliš spokojený.

Fiala je autorem či spoluautorem monografií a více než 200 odborných studií publikovaných v řadě zemí. K těm nejznámějším patří Evropská unie (2003, 2009), Evropský mezičas (2007, 2010), Politický extremismus a radikalismus v České republice (1996), Katolicismus a politika (1996) či Teorie politických stran (1998, 2009).

Témata:  Petr Fiala Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ODS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy